Oosterse Kakkerlak

Blatta orientalis L.
Insect

Uiterlijk

  • Lichaamslengte 21 tot 28 mm. exclusief de antennes.
  • Blauwzwart en soms kastanjebruin van kleur met 2 lange antennes. Mannetjes hebben vleugels die 2/3 deel of meer van het achterlijf bedekken, vrouwtjes hebben slechts zeer kleine vleugels.
  • De larven (nimfen) hebben hetzelfde uiterlijk, maar zijn zeer donker gekleurd en zijn ongevleugeld.
  • De vrouwtjes dragen een eipakket aan hun achterlijf met zich mee. Deze is ongegroefd en ca. 10 mm lang. Een eipakket bevat gemiddeld 16 eitjes.

Algemeen

De Oosterse kakkerlak, ook wel bakkerstor genoemd, komt in Nederland veel minder vaak voor dan de Duitse kakkerlak. De Oosterse kakkerlak komt algemeen voor in de subtropen, zowel buiten als in gebouwen. In de tropen zijn het de opruimers in de natuur. Ze worden door de internationale handelsverkeer van met name voedingsmiddelen makkelijk wereldwijd verspreid. Ze worden makkelijk verspreid door meermalen gebruikte kisten, dozen, manden, containers en zelfs met bagage en door verhuizingen en transporten. Kakkerlakken komen vooral voor in centraal verwarmde gebouwen, woningen, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen, hotels, restaurants, ziekenhuizen, fabrieken en aan boord van schepen. Volwassen wijfjes produceren gemiddeld 5 - 20 eipakketjes in hun leven, welke reeds na 5 dagen op een gunstig verscholen plaats worden afgezet en afhankelijk van de omgevingstemperatuur gemiddeld na 3 maanden uitkomen. Een eipakketje bevat gemiddeld 16 eitjes. Een Oosterse kakkerlak leeft gemiddeld 1 1/2 jaar.

Schade

Ze bevuilen onder meer voedsel door het verspreiden van onder meer bacteriën en mijten en ze verslepen smetstoffen (salmonellosen). Ze verspreiden een onaangename geur door uitscheiding van de rugklier. In de grote aantallen waarin ze voor kunnen komen, kunnen ze uitermate hinderlijk zijn.

Wering

Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Bij overlast met Oosterse kakkerlakken is het belangrijk het gebouw/woning goed te ventileren en de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Een temperatuur van -4 ºC gedurende ca. 15 uur is doorgaans fataal. Het is belangrijk om goederen op kakkerlakken te controleren voordat u deze in huis haalt. Voedsel en afval dient goed opgeborgen te worden zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen. Berg restanten voedsel op in voorraadbussen/dozen. Levensmiddelen dienen op koele plaatsen opgeslagen te worden. Reinig de keuken grondig en regelmatig. Kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen dienen afgedicht te worden.

Bestrijding

Een bestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Na een grondige inspectie door de bestrijdingsdeskundige in het pand/ruimte, eventueel met behulp van feromoonvallen, wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht wordt. Ook kunnen lijmvallen geplaatst worden. Na 2 tot 4 weken zal (meestal) nog een nabehandeling plaatsvinden.

PREVENT ONGEDIERTE BESTRIJDING NEDERLAND

Prevent Ongedierte Bestrijding Nederland   |   Middelweg 130 A   |   1911 EK Uitgeest   |   T 0251 828 699   |   info@pobn.nl