Huismuis

Mus Musculus L.
Knaagdier

Uiterlijk

  • Lichaamslengte 7 tot 10 cm (volwassen muis) en lichaamsgewicht ± 25 gram.
  • Slanke bouw met een spitse kop, grote oren en kraalogen.
  • Lichtbruine tot donkergrijze rug. Buikzijde is lichter van kleur.
  • Dichte lichaamsbeharing en een lange dunne vrijwel kale staart.

Algemeen

Huismuizen hebben een zeer groot aanpassingsvermogen enkomen zeer algemeen voor zowel buiten als binnen en dan met name in gebouwen. Het zijn uitstekende klimmers waardoor ze vaak overal worden aangetroffen en met name boven plafonds. Vooral 's nachts zijn ze actief. Huismuizen eten bijna alles (zowel plantaardig als dierlijk voedsel) en eten zo`n drie tot vijf gram per dag. Muizen zijn hierin kieskeurig en hebben een voorkeur voor granen, peulvruchten en noten. Hun uitwerpselen zijn 0,3 tot 0,8 cm lang, ± 0,3 cm dik en vrij spits van vorm. Ze leven in familieverband in een eigen leefgebied (territorium).

Schade

Knagen aan (water)leidingen, houtwerk en elektrische bedradingen waarbij ze dus lekkages, kortsluiting (brand) en machinestoringen kunnen veroorzaken. Eten drie tot vijf gram voedsel per dag maar zij bevuilen voedselvoorraden waardoor ze een gevaar vormen voor de (bedrijfs)hygiëne. Daarnaast verspreiden ze ziektekiemen (Salmonella, voedselvergiftiging enz.) Verspreiden een karakteristieke muizengeur.

Wering

Bouwkundige en hygiënische maatregelen. Kieren en openingen groter dan een 0,5 centimeter afdichten tot die 0,5 cm. Aanbod van voedsel voorkomen. Goede opslag van materialen en etenswaren. Voorkomen van rommelhoeken die tot schuilplaats kunnen dienen. Afvalemmers en containers goed afsluiten. Tevens moet langdurige ongecontroleerde opslag worden vorkomen.

Bestrijding

Bestrijding geschied door het plaatsen van lokaas die vermengt zijn met een anti-coagulant. Bij eventule lichte overlast bij particulieren zouden klap of inloopvallen kunnen worden geplaatst. Voor lokaas word uitgezet dient er eerst een inventarisatie te worden gemaakt en een bestrijdingsplan worden opgesteld waar volgens gewerkt word. Dan worden lokazen geplaatst die na een aantal dagen te dienen worden gecontroleerd. Dit lokaas dient lang genoeg voor de muizen bereikbaar te zijn omdat anders er snel sparke zal zijn van terugkerende overlast. Daarna zullen weringsmaatregelen genomen moeten worden.

PREVENT ONGEDIERTE BESTRIJDING NEDERLAND

Prevent Ongedierte Bestrijding Nederland   |   Middelweg 130 A   |   1911 EK Uitgeest   |   T 0251 828 699   |   info@pobn.nl