Duitse Kakkerlak

Blattella germanica L.
Insect

Uiterlijk

  • Lichaamslengte 10 tot 15 mm. exclusief de antennes.
  • Strogeel tot lichtbruin van kleur met 2 zwarte lengtestrepen op de borstschild en lange antennes. Mannetjes zijn slanker en het achtereind van het achterlijf is niet geheel bedekt door vleugels.
  • De larven (nimfen) hebben hetzelfde uiterlijk, maar zijn meestal donker van kleur en zijn ongevleugeld.
  • De vrouwtjes dragen een eipakket aan hun achterlijf met zich mee. Deze is bleekbruin gegroefd van kleur en ca. 8 mm lang. Een eipakket bevat gemiddeld 30 eitjes.

Algemeen

De Duitse kakkerlak is in Nederland de meest voorkomende kakkerlakkensoort, zij zijn lichtschuw. De Duitse kakkerlak komt algemeen voor in de tropen, zowel buiten als in gebouwen. In de tropen zijn het de opruimers in de natuur. Ze worden door het internationale handelsverkeer van vooral voedingsmiddelen makkelijk wereldwijd verspreid. Ze worden verspreid door meermalen gebruikte kisten, dozen, manden, containers en zelfs met bagage en door verhuizingen en transporten. Duitse kakkerlakken komen vooral voor in centraal verwarmde gebouwen, woningen, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen, hotels, restaurants, ziekenhuizen en aan boord van schepen. Duitse kakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zowel over het plafond, muren en andere (gladde) oppervlakken. Als Duitse kakkerlakken eenmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij, (aangezien ze lichtschuw zijn) een warme, donkere en liefst vochtige schuilplaats. Een omgeving met een temperatuur tussen de 25 ºC en 32 ºC geniet de voorkeur en kunnen ze zich hierin snel voortplanten. Men vindt ze onder meer achter en onder keukenkastjes, onder de koelkast, wasbakken, verwarmingsapparatuur, in putjes, bij aquaria, naden/kieren en in leidingkokers bij warmwaterleidingen. Ze komen dus vooral in centraal verwarmde gebouwen en dan bij voorkeur in keukens en badkamers voor. Ook komen ze veel voor aan boord van schepen. Het zijn alleseters met een voorkeur voor zoet, koolhydraten en vochtrijke voedingsmiddelen en afval. Ze eten echter ook dode dieren en uitscheiding van mens en dier. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook papier, leer e.d. Een (volwassen) Duitse kakkerlak kan 10 tot 40 dagen zonder voedsel leven.

Schade

Ze bevuilen onder meer voedsel door het verspreiden van onder meer bacteriën en mijten en ze verslepen smetstoffen (salmonellosen). Ze verspreiden een onaangename geur door uitscheiding van de rugklier. In de grote aantallen waarin ze voor kunnen komen, kunnen ze uitermate hinderlijk zijn.

Wering

Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Dit bestaat vooral uit het ontnemen van voedsel een zorgvuldige hygiëne en een goede ventilatie. Verder het afdichten van naden en kieren en het bewaren van levensmiddelen in koele magazijnen. En waar mogelijk een inspectie van de te ontvangen goederen.

Bestrijding

Ongedierte is een zaak van vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Bij een goede wering van kakkerlakken is bestrijding noodzakelijk. Na een grondige inspectie door de bestrijdingsdeskundige in het pand/ruimte, eventueel met behulp van feromoonvallen, wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht wordt. Ook kunnen lijmvallen geplaatst worden. Na 2 tot 3 weken zal indien nodig nog een nabehandeling plaatsvinden.

PREVENT ONGEDIERTE BESTRIJDING NEDERLAND

Prevent Ongedierte Bestrijding Nederland   |   Middelweg 130 A   |   1911 EK Uitgeest   |   T 0251 828 699   |   info@pobn.nl