Amerikaanse Kakkerlak

Periplaneta americana L.
Insect

Uiterlijk

  • Lichaamslengte 28 tot 44 mm. exclusief de antennes.
  • Glanzend roodbruin van kleur. Mannetjes hebben vleugels die achter het achterlijf uitsteken, bij vrouwtjes bedekken ze het achterlijf.
  • De larven (nimfen) zijn bleekbruin en zijn ongevleugeld.
  • De vrouwtjes dragen een eipakket aan hun achterlijf met zich mee. Deze is bruin-zwart van kleur en ca. 8 mm lang. Een eipakket bevat gemiddeld 6-28 eitjes.

Algemeen

De Amerikaanse kakkerlak komt algemeen voor in de tropisch Afrika, zowel buiten als in gebouwen. In de tropen zijn het de opruimers in de natuur. Ze worden makkelijk verspreid door internationaal handelsverkeer van met name voedingsmiddelen en daardoor wereldwijd verspreid. Het is in Nederland de grootste voorkomende kakkerlakkensoort, maar komen weinig voor. Ze worden makkelijk verspreid door verhuisdozen of tweedehands goederen. Ze worden veelal aangetroffen in fabrieken, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen, restaurants, dierentuinen en aquaria op zeer warme en vochtige plaatsen. Ze worden in Nederland zelden in woningen aangetroffen omdat deze soort behoefte heeft aan een hoge omgevingstemperatuur en een hoge luchtvochtigheid die men niet snel in woningen aantreft Amerikaanse kakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zowel over het plafond, muren en andere (gladde) oppervlakken. Als Amerikaanse kakkerlakken éénmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij, (aangezien ze lichtschuw zijn) een warme, donkere schuilplaats. Een omgeving met een temperatuur rond de 28 ºC geniet de voorkeur en kunnen ze zich hierin snel voortplanten. Men vindt ze onder meer achter en onder keukenkastjes, wasbakken, verwarmingsapparatuur en (in kokers) bij warmwaterleidingen. Het zijn alleseters met een voorkeur voor voedingsmiddelen van de mens. Een (volwassen) Amerikaanse kakkerlak kan 4 tot 6 weken zonder voedsel leven en kan derhalve zelfs in een schone, hygiënische omgeving overleven.

Schade

Ze bevuilen onder meer voedsel door het verspreiden van onder meer bacteriën en mijten en ze verslepen smetstoffen (salmonellosen). Ze verspreiden een onaangename geur door uitscheiding van de rugklier.

Wering

Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Bij overlast met Amerikaanse kakkerlakken is het belangrijk het gebouw/woning goed te ventileren en de temperatuur zo laag mogelijk te houden (niet hoger dan 25 ºC). Het is belangrijk om goederen op kakkerlakken te controleren voordat u deze in huis haalt. Voedsel en afval dient goed opgeborgen te worden zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen. Berg restanten voedsel op in voorraadbussen/dozen. Reinig de keuken grondig en regelmatig. Kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen dienen afgedicht te worden.

Bestrijding

Plaagdierbestrijding is een zaak van vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Bij een goede wering van kakkerlakken is bestrijding noodzakelijk. Na een grondige inspectie door de bestrijdingsdeskundige in het pand/ruimte, eventueel met behulp van feromoonvallen, wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht wordt. Ook kunnen lijmvallen geplaatst worden. Na 2 tot 4 weken zal (meestal) nog een nabehandeling plaatsvinden.

PREVENT ONGEDIERTE BESTRIJDING NEDERLAND

Prevent Ongedierte Bestrijding Nederland   |   Middelweg 130 A   |   1911 EK Uitgeest   |   T 0251 828 699   |   info@pobn.nl